Lip
25
Lipiec 25, 2019 Blog

Każdy wie jak ważna jest funkcja wapnia w organizmie człowieka. Jest nie tylko pierwotnym budulcem kości, zębów i paznokci.Oprócz tego, że zapobiega osteoporozie, odpowiada również za prawidłową pracę serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych. Wspiera działanie bardzo wielu ważnych enzymów, reguluje krzepliwość krwi, zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, a wreszcie – nadzoruje kurczenie i rozkurczanie mięśni i niweluje reakcje alergiczne.

Każdy wie jak ważna jest funkcja wapnia w organizmie człowieka. Jest nie tylko pierwotnym budulcem kości, zębów i paznokci. Oprócz tego, że zapobiega osteoporozie, odpowiada również za prawidłową pracę serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych

Wapń powinien być codziennie dostarczany do organizmu ludzkiego, bo jest każdego dnia tracony na skutek różnych procesów fizjologicznych.

→  Niedobór wapnia ma poważne konsekwencje

Niedobór wapnia jest nazywany inaczej hipokalcemią i może być spowodowany wieloma bodźcami. Najczęstszym powodem niedoboru wapnia jest dieta uboga w produkty zawierające ten makroelement lub jego niska biodostępność (problemy z przyswajaniem). Jednakże hipokalcemia może się objawiać również w zaburzeniach gospodarki hormonalnej i niewydolności nerek, a także może występować przy niedoborze witaminy D i magnezu.

Kiedy niedobór wapnia nie jest duży jego symptomami mogą być: skurcze mięśni, uczucie drętwienia i mrowienia w rękach i nogach, bóle w stawach i zwolnienie tętna. W skrajnym niedoborze mogą występować krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, złamania kości, a u dzieci- zaburzenia wzrostu. Niedobór wapnia wywołuje również osteoporozę.

→  Niedobór wapnia a problemy stomatologiczne

Niektórzy sądzą, że ponieważ wapń stanowi ważny budulec zębów oraz kości, to kiedy nam go zaczyna brakować, organizm radzi sobie z tą sytuacją czerpiąc ten pierwiastek nie tylko z tkanki kostnej ale także z uzębienia. Ten pogląd jest popularny wśród kobiet w ciąży, które większą wrażliwość swoich zębów na próchnicę tłumaczą przekonaniem, że dziecko “wyciąga”z ich organizmu wapń i witaminy. Warto jednak nadmienić, że taka opcja jest niemożliwa. O ile możemy dostrzec u kobiet ciężarnych niewielką utratę substancji mineralnych w kościach, to jednak uwapnienie zębów jest niezmienne. “Pobranie” z zębów wapnia jest niemożliwe z uwagi na fakt, że w zębach wapń jest związany pod postacią kryształów hydroksyapatytu.

Tymczasem naukowcy obserwują istnienie silnej zależności między zawartością wapnia w organizmie a chorobami przyzębia. Zdaniem naukowców z wapniem powiązane są tkanki przyzębia ponieważ bierze on udział w regulacji gęstości kości szczęki i wyrostka zębodołowego. Kiedy mamy braki wapnia w organizmie dochodzi do słabszego osadzenia zębów w kości szczęki, a co za tym idzie zwiększa się ryzyko paradontozy.

→  Zalecane dawki

Aby uniknąć niedoboru wapnia powinniśmy pomyśleć o jego codziennym uzupełnianiu. Zalecenia co do jego dziennego spożycia opracował Instytut Żywności i Żywienia. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zależne od płci i wieku. U dzieci między 2 a 8 rokiem życia dzienna podaż tego makropierwiastka powinna wynosić 1000 mg, między 9-17 rokiem życia 1600 mg, a między 18 a 30 rokiem życia – 1100 mg na dobę. U dorosłych kobiet wapń dostarczać trzeba w dawce 1200 mg, natomiast w okresie pomenopauzalnym większej bo 1500 mg.

Aby uniknąć niedoboru wapnia powinniśmy pomyśleć o jego codziennym uzupełnianiu. Zalecenia co do jego dziennego spożycia opracował Instytut Żywności i Żywienia. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zależne od płci i wieku

Bogate w wapń jest zarówno mleko, jak i cała gama przetworów mlecznych (kefir, jogurt, maślanka, biały ser, zsiadłe mleko). Wapń możemy spotkać także w innych produktach spożywczych i to w wersji bogatszej od mleka.

Dostępne są także suplementy diety zawierające wapń oraz takie napoje. Powinniśmy więc codziennie dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę wapnia, pomoże w tym zbilansowana dieta.

Nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami mleka lub jesteśmy na nie uczuleni to z powodzeniem możemy zastąpić je innymi pokarmami bogatymi w ten pierwiastek.

źródła zdjęć:

https://images.agoramedia.com/everydayhealth/gcms/photogallery_lactose_intolerance_foods_01_full.jpg?width=684 http://bi.gazeta.pl/im/74/7d/e2/z14843252Q,Niektore-zrodla-wapnia-w-pozywieniu-moga-zaskakiwa.jpg